WRC Croatia Rally 2021. – Odličan posao u Hrvatskoj

Daniel Šaškin i Marin Frčko krivci su što je Croatia rally dobio predznak WRC. Prošlo je dosta godina
od kad su se usudili izreći da žele WRC u Hrvatskoj. Naravno da ih nitko normalan u tom trenutku nije
shvaćao ozbiljno i tu njihovu ideju smatrao realnom. Okupili su oko sebe grupu ljudi i počeli stvarati
nešto u što je malo tko vjerovao. Malo po malo upornim radom, usponima i padovima san se ostvario. Dame i gospodo, održan je WRC Croatia Rally 2021!

Spletom okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, smanjivanjem interesa dugogodišnjih organizatora WRC natjecanja koji u tome vide, u stvari, jedino financijske pokazatelje, otvorila su se vrata da se i Hrvatska nađe na karti WRC-a. Država koja svojim tržištem sigurno nije pretjerano interesantna proizvođačima, postala je interesantna FIA-i i WRC promotoru. Prilika je to koja se pojavila sada i pitanje je da li bi se pojavila ikada više. Oni su je odlučili iskoristiti. U godini u kojoj je ionako slabašno gospodarstvo zbog koronavirusa postalo još slabije, u godini kojoj su prethodili potresi, u ožujku 2020. dogodio se zagrebački, a kasnije u prosincu i petrinjski potres, stvarno je bilo hrabro i dalje inzistirati na dovođenju WRC elite u Hrvatsku. Jer, budimo iskreni, to je projekt koji je iznimno skup.

U državi u kojoj je percepcija automobilizma vrlo loša, u kojoj je jedini priznat sport u stvari nogomet,
trošiti novce za dovođenje nekakvih šarenih automobila je vrlo hrabro (da ne upotrijebimo i neki grublji izraz). Uvjeravati nadležne kako takav projekt ima turistički, a samim time i gospodarski potencijal vjerojatno je graničilo s nemogućom misijom. Na žalost taj turistički potencijal je dolaskom tko zna kojeg po redu vala korone, a samim time i problemima s dolaskom publike još uvijek ostao „samo“ potencijal. U svijet su poslane fotografije i video snimke koje su predstavile lijepu našu ne samo zaljubljenicima u ovaj sport nego i puno, puno šire. Nadamo se da će i u ovakvom krnjem izdanju (mislimo na dolazak, prvenstveno, strane publike) biti u budućnosti lakše objasniti taj potencijal, ali time neka se bave ekonomisti.

U onim suhoparnim brojkama i slovima WRC Croatia Rally bodovao se za FIA svjetsko rally prvenstvo
vozača, suvozača i proizvođača, WRC 2 prvenstvo vozača suvozača i timova, WRC 3 prvenstvo vozača i suvozača, te Juniorsko WRC prvenstvo vozača suvozača i kup nacija. Sve ovo rezultiralo je brojkom od 65 posada koje su u četvrtak 22.04.2021. u 18:30 startale ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Broj prijavljenih posada bio je limitiran na 80. Prema početnom iskazanom interesu, organizator je imao slatke brige oko toga po kojem kriteriju odbiti prijave ukoliko ih bude preko 80, ali brojka je zahvaljujući globalnoj situaciji stala na 65.

Među tih 65 moramo spomenuti i 6 hrvatskih posada koje se odlučile nastupiti na ovom natjecanju. Ni jedna od tih hrvatskih posada se ne boduje sustavno u nekom od navedenih prvenstava, ali nastupiti uz ovakvu konkurenciju i to pred domaćom publikom, sigurno je predstavljalo ogroman motiv.

Sve hrvatske posade osim posade Butorac-Stiperski nastupile su u vozilima Ford Fiesta Rally4 dok su Butorac i Stiperski nastupili u Peugeotu 208 Rally4. Najbolje plasirana hrvatska posada bili su upravo Butorac i Stiperski ispred drugoplasiranih Ivice Siladića i Jasne Durak, a ujedno to su i jedine hrvatske posade koje su odvezle cijeli rally.

Posade Krešimir Ravenščak.-Dora Ravenščak, Martin Ravenščak-Tomislav Tomašković i Željko Magličić-Domagoj Nemak uspjeli su završiti rally zahvaljujući super rally pravilu koje omogućava nastavak slijedećeg dana nakon odustajanja ukoliko se vozilo popravi. Posada Viliam Prodan-Zoran Raštegorac odustala je nakon drugog brzinskog ispita zbog kvara na vozilu koji nisu uspjeli otkloniti i nastaviti utrku slijedeći dan.

Pobjedu u ukupnom plasmanu odnijela je posada Sebastien Ogier-Julien Ingrassia u Toyoti Yaris WRC sa 0,6 sekunde prednosti ispred momčadskih kolega Evans-Scott u istovjetnom automobilu. Pobjeda je tim važnija što je ostvarena na zadnjem brzicu gdje je Ogier bio od Evansa brži 3 sekunde i time izbio na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Osim pobjede na rally-u Ogier je bio najbrži i na posljednjem BI popularno nazvanim Power stage što mu je donijelo dodatnih 5 bodova. Na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popela se posada Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC), vodeći do 9. brzinskog ispita na kojem su pali na 3. poziciju i zadržali ju do kraja natjecanja.

WRC Croatia Rally bio je ogroman i zahtjevan test za organizatora. Iako za naše pojmove iskusna ekipa, do sada se nisu imali prilike susretati s ovako velikim projektom. Ono što im je svakako bilo novo je velika količina publike na stazi. Unatoč svim restrikcijama i komplikacijama zbog pandemije, more odvažnih zaljubljenika u rally prelilo je brzinske ispite. Susreli smo navijače iz Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske, Bugarske, Srbije, Albanije. Bilo je prekrasno vidjeti livade uz stazu krcate publikom, a zbog epidemiološke situacije ovo je bilo možda 10% publike koja bi (da su normalna vremena) došla.

Koliko god nam čekanje u koloni za odlazak s brzinca smetalo, napokon smo i kod nas vidjeli ono što
je na utrkama vani normalna pojava. Znamo da je službeno utrka bila bez publike ali, možda je, bez
obzira na koronu, organizator trebao naći načina komunikacije s publikom prije natjecanja da im
parkirana vozila ne stvaraju problem za samo odvijanje natjecanja. Tamo gdje smo mi bili, komunikacija redara s publikom bila je dosta dobra. Nije bilo nepotrebnih povišenih tonova. Možda je na pojedinim mjestima i nedostajao koji redar, ali ništa pretjerano.

Da je bilo pogrešaka u organizaciji, bilo je. Nadamo se da organizator neće živjeti na slavi dobre organizacije, nego će sve eventualne kritike i prijedloge koji će im stizati razmotriti u cilju poboljšanja organizacije. Kao što i sami sportaši kažu, lakše je neku titulu osvojiti nego ju kasnije obraniti.

Danielov i Marinov san se ostvario. Sada je red na drugima da iskoriste odličnu priliku koja im se pruža slijedećih godina i daju primjerenu podršku ovom neprocjenljivom događaju.

Nadamo se da se vidimo na WRC Croatia Rally-u 2022.

Više na … WRC Croatia Rally

%d blogeri kao ovaj: